Exkurze

Informační leták ke stažení:
exkurze

Budete moci ochutnat speciální slady, přivonět k různým druhům chmelu a degustovat nejlepší Znojemská piva, a to v jednom z nejhezčích pivovarů v této republice.

Kde: ulice Hradní 87/2, 669 02 Znojmo
Kdy: každý pátek od 16.00 hodin a každou sobotu ve 13.00, 15.00 a 17.00 hodin
Délka exkurze: cca. 40 min.
Exkurze je nutné si domluvit předem.
Minimální počet: 5 osob v jedné skupině
Cena: 100 Kč/osoba; děti do 15 let zdarma
Cena s degustací piva: 150 Kč/osoba

Exkurze je nutné zaplatit v hotovosti na místě, platba kartou není možná, děkujeme za pochopení.
Možnost zakoupení piv Znojemského pivovaru i okouzlujících propagačních předmětů na teraZe u Rotundy.
Lze domluvit prohlídky pivovaru i mimo výše uvedené, možnosti speciálního pohoštění, počet osob ve skupině, noční prohlídky apod. – dle provozních možností pivovaru, a to na tel. č. 515 220 200.

Plán prohlídky Znojemského městského pivovaru – přízemí

plan1

1. Šrotování sladu: Šrotování sladu je mechanický a zdánlivě jednoduchý proces. Ale složení šrotu zásadním způsobem ovlivňuje proces rmutování, scezování a varní výtěžek. U šrotu pro scezovací káď je snahou co nejméně poškodit pluchu a dobře vymlít endosperm zrna.

2. Varna: Je určena pro vaření světlých a tmavých piv českého typu (dekokčním způsobem) a současně umožňuje vařit jiné typy piva, jako např. ALE, stout, pšeničná piva (infusním způsobem). Rmutovystírací (mladinová) pánev: Základním požadavkem všech rmutovacích postupů je převést do roztoku veškerý škrob i vhodný podíl bílkovin a dalších látek. Mladina se vyrábí na dvounádobové varně, objem mladiny před chmelovarem je 2600?hl, z nichž se vyrobí 2100?hl piva. Otop varny je parní. Brýdové páry z rmutomladinové pánve jsou odváděny odtahovým potrubím ven. Scezovací káď: Odrmutované dílo lze popsat jako hustou suspenzi mláta ve vodném roztoku extraktivních látek, tj. ve sladině. Obě tyto složky je třeba při scezování co nejdokonaleji oddělit.

3. Vířivá káď: Do vířivé kádě se tangenciálně vhodnou rychlostí načerpá mladina. Tím dochází k rotačnímu pohybu, při kterém se horký kal shromažďuje ve středu dna nádob (efekt čajového hrnečku), kde postupně vytváří kalový kužel. Po zpomalení pohybu je možno čirou mladinu odtahovat ze strany válcového pláště a posléze z kraje dna nádoby.

4. Boiler, zásobník horké vody: Slouží ke shromážďování a přípravě horké vody pro várky, mytí zařízení pivovaru nebo sudů KEG.

5. Hlavní kvašení: Provzdušněná mladina se po načerpání do kvasných kádí zakvasí pivovarskými kvasnicemi. Kvasné kádě jsou vybaveny duplikátorem a izolací. Teplota kvašení je regulována automaticky. Alternativně se provzdušněná mladina po načerpání do kvasných tanků zakvasí pivovarským kvasnicemi. Kvasné tanky (bod číslo 8) jsou vybaveny duplikátorem a izolací. Hlavní kvašení u 12% ležáku probíhá cca 7 – 10 dnů, při teplotách kvasící mladiny do 11 °C. Probíhá zde i provzdušňování – jde o zvýšení obsahu rozpuštěného kyslíku tak, aby byl optimálně nastartován metabolismus kvasinek – a zakvašování – jde o distribuci kvasinek do celého objemu zchlazené mladiny. Kvasné kádě mají využitelný objem 50?hl.

6. Myčka KEG sudů: Myčka sudů je konstruována tak, aby při mytí sudů nebylo nutné demontovat fiting, který se myje současně se sudem.

14. Chladicí místnost („Chlaďák“): Slouží k uskladnění KEGů s produkty. Stabilní teplota 6 °C.

Plán prohlídky Znojemského mestského pivovaru – sklep

plan1

7. Dokvasný (ležácký) tank (8×) – dokvašování: Prokvašená mladina se přečerpá do ležáckých tanků o využitelném objemu 40,5?hl. Tanky jsou vybaveny chladícím duplikátorem a izolací. Průměrná doba dokvašování je pro 12% ležák cca. 21 dní.

8. Kvasný tank (2×): Slouží pro uzavřené hlavní kvašení. Tanky mají objem 40?hl.

9. CIP stanice mytí a dezinfekce: Tři nerezové nádrže slouží k mytí a desinfekci veškerého zařízení pivovaru. 1 – nádrž pro horkou sanitaci (80 °C) NaOH. 2 – nádrž pro studenou sanitaci kyselými roztoky. 3 – externí výměník pro náhřev sanitačního roztoku s rychlostí náhřevu na pracovní teplotu za 20 minut.

10. Přetlačné tanky: Slouží jako technologická podpora přivýrobě filtrovaných a speciálních piv a pro stáčení výrobků. Objem 20 hl/1.
11. Zásobník ledové vody: Nerezová vertikální nádoba sloužící k přípravě ledové vody pro chlazení mladiny. Zásobník má objem 35?hl, teplota ledové vody je 2 °C.

12. Chladicí agregát: Slouží k chlazení kvasných a dokvasných tanků a přípravě ledové vody pro chlazení mladiny.

13. Vzduchový pístový kompresor: 8 – 10 barů, regulátor výstupního tlaku 0 – 5 barů. Třístupňová filtrace vzduchu: slouží k odstranění choroboplodných zárodků a plísní ze vzduchu, který je určen pro přímý kontakt s pivem. Uhlíkový filtr, sušící filtr, mikrobiologický filtr vzduchu. Možnost sterilizace filtru a rozvodů vzduchu propařováním při teplotě 145 °C. Generátor dusíku: Vyrábí dusík, který je potřebný při přečerpávání piva mezi tanky. Plynový parogenerátor: vyrobí 200?kg páry za hodinu, hodinová spotřeba plynu při plném výkonu je 16 m3/hod, tlak plynu 2 kPa, množství spalin je 330 Nm3/h, teplota spalin za kotlem 250 °C, změkčovací stanice napájecí vody.

Kompletní plán prohlídky ke stažení
plan-prohlidky-znojemskeho-pivovaru-page-001